SBTÜ UZEM SAKARYA ÜNİVERSİTESİ UZEM MÜDÜRÜ İLE ÇEVRİMİÇİ TOPLANTI GERÇEKLEŞTİRDİ

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Uzaktan Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü, 31 Ağustos 2022 Çarşamba günü saat 13:00’de Sakarya Üniversitesi UZEM Müdürü Prof. Dr. Mehmet Barış Horzum ile çevrimiçi bir toplantı gerçekleştirdi. SBTÜ UZEM, Dr. Öğr. Üyesi Halit Bakır (müdür), Öğr. Gör. Volkan Çelik ve Öğr. Gör. İbrahim Kaya ile toplantıya tam kadro olarak katılım sağlayıp Barış Horzum’dan uzaktan eğitim süreçleriyle alakalı merak ettikleri, öğrenilmesi gereken konulara ilişkin bilgiler aldılar. Barış Horzum, sohbet vari bir ortamda yürütülen toplantıda SBTÜ UZEM’den gelen tüm sorulara içtenlikle yanıt vererek hem kendi uzaktan eğitim merkezlerinin işleyişinden bahsedip hem de SBTÜ UZEM’in gelişim sürecinde faydalanabileceği kimi tavsiyelerde bulundu.

Barış Horzum’un açıklaması çerçevesinde, Sakarya Üniversitesi UZEM, toplantı tarihi itibariyle 7 personel ile idare edilmektedir ancak yaklaşık 20 yıllık bir geçmişi ve tecrübesi bulunan merkez, bütün yazılımlarını sıfırdan ürettiği SABİS adlı sistem üzerinden tüm üniversite faaliyetlerini yürütmektedir. Sakarya Üniversitesi Öğrenci Dekanlığı içerisinde konumlandırılmış olan UZEM, Bilgisayar Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAUM) ile de senkronize bir şekilde çalışmakta ve gerekli durumlarda oradan destek almaktadır.

SABİS, temel olarak Sakarya Üniversitesi bölüm ve birimlerine hizmet veren bir yapıdır ancak Barış Horzum, UZEP adlı alternatif bir yazılım ve hizmetten de bahsederek, ihtiyaç duyulması halinde bu sistem üzerinden SBTÜ UZEM’e destek verebileceklerini belirtti. Mehmet Barış Bey, bir uzaktan eğitim merkezinin en temel olarak öğrenim yönetim sistemi (1), sanal sınıf sistemi (2) ve sınav/ölçme değerlendirme yazılımına (3) ihtiyaç duyduğunu ve ULAKBİM üzerinden faaliyet gösteren UZEP’in de bu üç maddeye sahip olduğunu açıklayarak 16 üniversiteye ücretli olarak hizmet sağladıklarından söz etti. Aynı zamanda “5İ” veya “5I” şeklinde adlandırılan İnkılap Tarihi ve Türk Dili gibi dersler için içerik ve öğretim elemanı desteği sağladıkları konusuna da değinmeyi unutmadı.

Mehmet Barış Bey’in SBTÜ UZEM için en önemli tavsiyesi ise adım adım ilerleyerek gidilmesi ve her şeyi aynı anda geliştirmeye ve sonuca ulaştırmaya çalışılmaması oldu. Örneğin, “Bu yıl için öncelikle 5İ derslerine odaklanın ve hatta bu derslerden sadece birine odaklanıp onu hazırlamaya çalışın çünkü kısıtlı bir personel sayısı ile her şeyin altından kalkmanız gerçekçi değil,” diye belirtti.

Sonuç olarak, Sakarya Üniversitesi UZEM Müdürü Prof. Dr. Mehmet Barış Horzum ile gerçekleştirilen çevrimiçi toplantı SBTÜ UZEM için oldukça verimli geçti ve düzenini oturtmuş bir UZEM’in işleyişi hakkında çok yararlı bilgiler elde edilip SÜ UZEM ile ikili ilişkiler daha da geliştirilmiş oldu. Sonraki süreçte de diğer üniversitelerin UZEM’leri ile benzer toplantılar sürdürülecek ve hem bilgi akışı sağlanıp hem de kurumlar arası ilişkilerin gelişimine katkı sağlanacaktır. Konu bağlamında gelecek ilk toplantı ise İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi ile olacaktır.