Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi - Uzaktan Eğitime İlişkin Terimler

UZAKTAN EĞİTİME İLİŞKİN TERİMLER

1) Uzaktan EÄŸitim:

E-öğrenme ya da elektronik öğrenme şeklinde de adlandırılan ve internet üzerinden çevrimiçi ya da çevrimdışı olarak gerçekleştirilen eğitim biçimidir. Eğitim-öğretimin fiziki sınıfların dışına çıkarılmasını sağlamaktadır.

2) LMS (Learning Management System)/ÖYS (Öğrenme Yönetim Sistemi):

Uzaktan eğitimde, eğitim içeriğinin yüklendiği, yönetildiği, izlendiği ve çevrimiçi ve çevrimdışı derslerin yürütüldüğü yazılımdır.

3) Corsware:

Akademisyenlere/eğitmenlere ders oluşturmalarında soru bankaları ve örnek problemler gibi içerikler, araçlar ve kaynaklar ile destek sağlayan, öğrencilere ise oluşturulan soruları çözmeleri ve ödev yapabilmeleri için imkan tanıyan programlardır.

4) Kişiselleştirilmiş Öğrenme:

Bu öğrenme biçimi, corsware programları içerisinde yer alan derslerin, sınavların ve ödevlerin öğrenci tarafından ne şekilde takip edildiği, tamamlandığı ve başarı sağlandığını veri olarak alan yazılımlar ile gerçekleştirilir. Kişiselleştirilmiş Öğrenme Yazılımı, elde edilen verileri değerlendirerek öğrencinin öğrenme sürecinde verimi ve başarıyı arttırmak için ders, ödev ve sınav süreçlerini öğrenciye göre düzenler.

5) Senkron ve Asenkron Öğrenme:

Senkron Öğrenme, eş zamanlı eğitimi, yani canlı derslere katılım yoluyla gerçekleştirilen eğitimi tanımlar. Asenkron Öğrenme ise eş zamansız dersleri tanımlar. Bu dersler, daha öncesinde hazırlanmış konu anlatım videoları gibi ders içerikleri ile ilerletilir.

6) Otomatik DeÄŸerlendirme:

ÖYS üzerinde dersi hazırlayan öğretim elemanı, isterse ödevler ve sınavlar konusunda değerlendirme ve başarı kriterlerini öncesinden belirleyebilir ve böylece ÖYS, öğrencilerin sınav ve ödevlerini otomatik olarak değerlendirip puanlayacaktır.

7) Çevrimiçi Gözetmenlik ya da Tarayıcı Kilitleme:

Uzaktan eğitim sistemleri üzerinden gerçekleştirilen sınavlarda sınav güvenliğini sağlamak adına öğrencinin başka ekranlarda veya tarayıcılarda gezinmesini engellemeyi amaçlayan yazılımlardır.

8) Course Apps (Ders Uygulamaları):

Öğrencilerin bir bilgisayara ihtiyaç duymadan ÖYS'ye ulaşmaları için geliştirilmiş mobil uygulamalardır.
  Â