Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi - Hakkımızda

Hakkımızda

 

 

Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürlüğü, 2 Mart 2022 tarihli 31766 sayılı kararla Resmi Gazetede yayınlanarak faaliyetine başlamıştır. Merkezin amacı; yükseköğretimin zaman ve mekân sınırlılığını gidererek öğrenci kitlelerine yayılmasını sağlamaktır. Bunun yanı sıra merkez, bilgi ve iletişim teknolojisine dayalı olarak üniversitede yürütülen ön lisans, lisans, yüksek lisans, doktora ve sürekli eğitim, ders, kurs, seminer, konferans, sertifika programı gibi tüm eğitim programları kapsamında uzaktan yapılan eğitim için plan, program, eşgüdüm ve uygulama faaliyetlerini planlar ve yürütür. Ayrıca UZEM, üniversite içinde, üniversiteler arasında, ulusal ve uluslararası kurum ve kuruluşlarla işbirliğinde akademik etkileşimi ve yardımlaşmayı kolaylaştırmak, bu amaçla kurum ve kuruluşların uzaktan öğretim ihtiyaç ve isteklerine yardımcı olmak, önlisans, lisans, yüksek lisans, doktora ve yetişkin eğitiminde çevrimiçi temelli ders ve ders programları geliştirmek ve üniversitede verilmekte olan dersleri çevrimiçi ile desteklemeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda üniversitenin farklı birimlerinde uzaktan öğretim sistemlerini kurmak, üniversite alt yapısını kullanarak bu konuda çözümler geliştirmek, ürün ve danışmanlık hizmetleri vermek bilincindedir. Uzaktan öğretim ile ilgili ders, seminer ya da kurslar için öğretim materyalleri geliştirmeyi ve uygulamayı da kendisine görev bilir. Derslerin yanı sıra, merkez için ihtiyaç duyulacak her türlü yazılımı tasarlamaya ya da mevcut yazılımları ihtiyaca göre güncelleme yapmayı amaçlamaktadır. UZEM sadece üniversite için ve üniversiteler arası çalışmalar yürütmekle kalmayıp kamu ve özel sektör kurumlarının eğitim programlarını uzaktan öğretime uyarlayarak, verimlilik ve başarılarının geliştirilmelerine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Uzaktan öğretim hakkındaki birikimi diğer kurum ve kuruluşlarla paylaşmayı, uzaktan eğitimle ilgili araştırma ve uygulamalarda yerli veya yabancı kuruluşlarla işbirliği yapmayı, süreli/süresiz yayınlar yapmayı amaçlamaktadır. Merkezin yönetmelik çerçevesinde belirlenen görevleri aşağıda sunulmuştur:

  • Uzaktan eÄŸitim konularında araÅŸtırma ve geliÅŸtirme çalışmaları yapmak.

  • Ãœniversite tarafından yürütülmekte olan bilgisayar destekli öğretim çalışmaları için ders içeriklerini hazırlamak.

  • Ãœniversite içinde veya dışında gerçekleÅŸtirilecek projelerde ihtiyaç duyulan yazılım uygulamalarını ve ders içeriklerini gerçekleÅŸtirmek, bu konularda danışmanlık yapmak ve gerekli koordinasyonu saÄŸlamak.

  • Uzaktan eÄŸitim ile ilgili araÅŸtırma ve uygulamalarda yerli ve yabancı kuruluÅŸlarla iÅŸbirliÄŸi yapmak.

  • Uzaktan eÄŸitim ile ilgili teknik çalışmaları; baÅŸta bilgisayar alt yapısını oluÅŸturmak üzere kurmak, iyileÅŸtirmek ve üniversitenin bilgi iÅŸlem dairesi ile iÅŸbirliÄŸi içerisinde merkezi sisteme uyum çalışmalarını yürütmek.

  • Bilgi ve iletiÅŸim teknolojileri sayesinde öğretim faaliyetlerinin etkin ve verimli bir ÅŸekilde yürütülmesini saÄŸlamak.

  • Uzaktan eÄŸitim ile ilgili araÅŸtırma, geliÅŸtirme ve uygulama çalışmaları yapmak, kurum ve kuruluÅŸların uzaktan eÄŸitim ihtiyaç ve isteklerine yardımcı olmak.

  • Ön lisans, lisans, lisansüstü, doktora ve yetiÅŸkin eÄŸitiminde uzaktan öğretime iliÅŸkin çözümler geliÅŸtirmek ve üniversitede verilmekte olan dersleri harmanlanmış öğrenmeye dönüştürmek, özel sektör ile kamu kurum ve kuruluÅŸlarının eÄŸitim programlarını dijital ortama uyarlamak.

  • Uzaktan eÄŸitim sistemlerinin geliÅŸtirilmesine katkıda bulunmak, bilgi birikimini ilgili kurum ve kuruluÅŸlara aktarmak ve bu konuda basılı ve/veya manyetik ortam yayınları yapmak.