ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ UZEM İLE ÇEVRİMİÇİ TOPLANTI


 

               Gelişimini hızlı adımlar ile ilerletme arzusunda olan SBTÜ UZEM, bilgi ve görüş alışverişi sağladığı dış paydaş toplantılarına devam etmektedir. Bu bağlamda şimdiye kadar 6 farklı üniversite ile fiziki ve çevrimiçi toplantılar gerçekleştirildi ve bu toplantı serisinin yedincisi de 28 Kasım 2022 Pazartesi günü saat 13:30’da Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi UZEM (ÇOMUZEM) ile çevrimiçi olarak yapıldı. SBTÜ UZEM’in tüm personelleri ile katılım gösterdiği toplantıya ÇOMUZEM adına da Öğr. Gör. Kadir Tuncer ile Öğr. Gör. Levent Özçağ iştirak ettiler.

            Yedinci toplantının ÇOMUZEM ile planlanmasının başlıca nedeni, her iki kurumun da İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi tarafından sağlanan ÜBYS hizmetini kullanmalarıdır. SBTÜ UZEM, ÇOMUZEM’in ÜBYS üzerinden uzaktan eğitim faaliyetlerini nasıl ilerlettiğini öğrenmek istemekteydi ve bu amaçla da toplantı planlandı. Toplantının düzenlenmesindeki temel sebep bu ÜBYS konusu olmakla birlikte, ÇOMUZEM personelinin paylaşımcı tavrı ile birlikte daha birçok başka konu üzerine de konuşuldu.

            ÇOMUZEM, daha öncesinde kurulmuş olmakla birlikte, faaliyetlerine 2014-2015 eğitim öğretim yılında başlamış ve özellikle uzaktan tezsiz yüksek lisans eğitimine öncelik vererek gelişim göstermiştir. 2022 itibariyle her biri 50 öğrenci kontenjanlı 13 uzaktan tezsiz yüksek lisans programı yürüten merkez, önümüzdeki dönemde program sayısını arttırmayı planlamaktadır.

            Üniversitenin lisans öğrencilerine hizmet vermeyen, daha doğrusu bu sorumluluğu Bilgi İşlem Daire Başkanlığına bırakmış olan ÇOMUZEM, ÜBYS’nin uzaktan eğitim modülünü de kullanmamaktadır. Kendi sistemine sahip olmanın önemine vurgu yapan Kadir Bey, öğrenim yönetim sistemi olarak ÜBYS yerine, kurulumunu ve gelişimini kendilerinin sağladığı Moodle yazılımını kullandıklarını belirtti; Levent Bey tarafından yazılımı geliştirilen öğrenim yönetim sistemine entegre canlı dersler için ise Adobe Connect kullanılmaktadır. Kendi fiziki sunucularına ve sunucu temini sağlayacak bütçeye de sahip olmayan ÇOMUZEM, uzaktan eğitim ile ilgili faaliyetlerini Bilgi İşlem Daire Başkanlığı desteği ve onların sağladığı sanal sunucular üzerinden yürütmektedir.

            Lisans dersleri, lisans tamamlama veya Sürekli Eğitim Merkezi kursları ile ilgili olarak herhangi bir çalışma yürütmeyen ve sadece uzaktan tezsiz yüksek lisans alanında çalışan ÇOMUZEM, bu süreci bir müdür ve iki müdür yardımcısından oluşan ekibiyle ve de zaman zaman kısmi zamanlı öğrenci işe alımıyla yönetmektedir. ÇOMUZEM, çok fazla alana yayılmak yerine, bir alanda yoğun faaliyet göstererek verim almakta ve SBTÜ UZEM’e de benzer bir tutumu tavsiye etmektedir.

            Uzaktan tezsiz yüksek lisans eğitimi özelinde de SBTÜ UZEM’e tavsiyelerde bulunan ÇOMUZEM, program açmak için yapılacak başvuruların değerlendirilme sürecinde YÖK’ün başvuruyu yapan üniversitenin yazılım, donanım ve stüdyo imkanlarını gözlemleyerek karar verdiğini belirtti. Yazılımını kendisi geliştirip donanım konusunda da Bilgi İşlem Daire Başkanlığından destek alan ÇOMUZEM, aynı zamanda kendi stüdyosuna da sahiptir ve SBTÜ UZEM’in de bu konulardaki eksiklerini bir an önce tamamlaması gerekmektedir.

            Açılacak program veya programların tercihi sürecine de değinen ÇOMUZEM, hedef kitlenin iyi belirlenmesi gerektiğinin altını çizmektedir. “Neden bizi seçmeliler?” sorusuna net cevaplar verilmeli ve ihtiyaç duyulan bir alana yönelik bölüm tercihi yapılmalıdır. Aynı zamanda, örgün öğretimde olan bir bölümün de açılmaması gerekmektedir. Bu çerçevede ÇOMUZEM’in en çok tercih edilen bölümleri, iş sağlığı ve çalışma ilişkileri alanlarında eğitim verdikleri programlardır. SBTÜ UZEM’in de kendi olanakları ve bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda bölüm veya bölümler belirlemesi ve doğrultuda ilerlemesi gerekmektedir.