SBTÜ UZEM ÇEVRİMİÇİ TOPLANTILARA DEVAM EDİYOR: YALOVA ÜNİVERSİTESİ UZEM İLE TOPLANTI


         

 

 

           Sivas Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü, uzaktan eğitim konusunda bilgi alışverişinde bulunmak ve ikili ilişkileri geliştirmek amacıyla gerçekleştirdiği çevrimiçi toplantılara bir yenisini daha ekledi.

            15 Eylül 2022 Perşembe günü Yalova Üniversitesi UZEM ile bir toplantı gerçekleştirildi. Saat 10:00’da başlayıp yaklaşık olarak 3 saat süren toplantıya SBTÜ UZEM Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Halit Bakır, Öğr. Gör. Volkan Çelik ve Öğr. Gör. İbrahim Kaya katıldı. Yalova Üniversitesi UZEM ise öğretim yönetim sistemi (ÖYS) sorumlusu Mehmet Delen tarafından temsil edildi.

            SBTÜ UZEM’in Yalova Üniversitesi UZEM ile toplantı yapmak istemesindeki başlıca sebep, her iki üniversitenin de İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi tarafından geliştirilen üniversite bilgi yönetim sistemini (ÜBYS) kullanmalarıdır. Bu nedenle Yalova Üniversitesi UZEM ile iletişim kurularak onların kendi uzaktan eğitim süreçlerini ÜBYS üzerinden nasıl ilerlettikleri ve ne tür sorunlar ile karşılaştıkları öğrenilmek istenilmiştir.

            Görüşme boyunca tüm soruları içtenlikle cevaplayan Mehmet Bey, hem kendi kurumlarının başlangıç aşamasını ve mevcut durumunu aktardı hem de SBTÜ UZEM için çeşitli tavsiyelerde bulundu.

Mehmet Bey’in aktardığı bilgilere göre Yalova Üniversitesi’nin 2022 yılı itibariyle yaklaşık 20 bin öğrencisi vardır. Bu öğrencilerin 5 bin kadarı da uzaktan eğitimi kullanmaktadır. YÖK’ün son kararları itibariyle dersler büyük oranda yüz yüze eğitime döndüğü için Yalova Üniversitesi UZEM, sadece 5İ dersleri olarak anılan Türk Dili, İnkılap Tarihi ve İngilizce gibi yabancı dil dersleri için hizmet sunmaktadır. Bu derslerin bazı haftaları canlı eğitim içerse de çoğunlukla asenkron olarak verilmektedir. 2016 yılından beri İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi’nin bilgi yönetim sistemini kullanan Yalova Üniversitesi UZEM, asenkron dersler için video konu anlatım dosyaları oluşturup ÜBYS’nin uzaktan eğitim modülüne yüklemektedir ancak henüz etkileşimli ders içeriği üretimi bulunmamakta ve 5İ dersleri dışında başka bir eğitim faaliyeti de gerçekleştirilmemektedir.

            Mehmet Delen’in SBTÜ UZEM için başlıca tavsiyeleri ise sürekli eğitim merkezi ve enstitüler gibi üniversiteye ait diğer birimler ile ikili ilişkilerin iyi tutulması şeklinde oldu çünkü UZEM’in kendi başına uzaktan tezsiz yüksek lisans veya sertifikalı kurslar açma yetkisi bulunmamaktadır. Bütçe konusunda sıkıntı yaşayabilecek bir birim olarak UZEM’in bu tarz, dışarıdan gelir sağlayabilecek faaliyetleri yapabilmesi, istenilen donanım ve yazılımların daha kolay bir şekilde teminine katkı sağlayacaktır. Ancak mevcut dönemde SBTÜ’ye ait bir sürekli eğitim merkezi olmadığı için bu merkezin en kısa zamanda açılması hem üniversite hem de UZEM için yarar sağlayacaktır.

            Dersler ve kurslar dışında, stüdyo konusuna da değinen Mehmet Bey, SBTÜ UZEM için uygun fiyatlı ya da ücretsiz yazılımlardan ve de yine aynı şekilde uygun fiyatlı kamera ve stüdyo ekipmanlarından bahsederek kendi stüdyolarını uygun fiyatlı şekilde nasıl oluşturduklarını da anlattı. Stüdyoda çekilecek ders içeriklerinin ise 15 ile 25 dakika aralığında tutulması gerektiğinin de altını çizen Mehmet Bey, çok kısa ya da çok uzun videoların öğrenciler açısından verimli olmadığına değindi.

            Yalova Üniversitesi UZEM’in ÜBYS kullanımının ve de stüdyosunun ele alındığı toplantı sonunda Mehmet Bey, “SBTÜ UZEM ile, ihtiyaç olması halinde her zaman bilgi paylaşımına açığım,” diyerek ikili ilişkilerin devamı için olumlu bir görüş belirtti. Özellikle aynı bilgi yönetim sistemi üzerinden faaliyet yürütmeleri ve  oldukça verimli bir toplantı gerçekleştirmeleri sebebiyle bu iki kurumun ileride de görüşmelerini ve ortaklıklarını sürdürecekleri açıktır.